Золотоносність Могилів-Подільської площі (Середнє Придністров'я) - Павлюк, В.М.; Довгань, Р.М.; Павлюк, О.В. (Записки Українського мінералогічного товариства, 2008)
Геологознімальними і пошуковими роботами 1970—1990-х років було виявлено кілька перспективних шліхових ореолів золота в алювії р. Дністер і його лівих приток (Середнє Придністров'я). Найбільший з них — Могилів-Подільський, пов'язаний з діяльністю Подільської тектонічної зони. Тут зафіксовано 370 знаків золота, з них понад 320 — в алювії р. Дністер, між гирлами річок Дерло і Немія. Серед золотин переважають ксеноморфні зерна із значним вмістом міді (до 50,1 %) і ртуті (до 9,6 %) . Головні мінерали-супутники золота — кіновар і самородна мідь. Передбачається, що золото і самородна мідь утворилися в результаті розгрузки низькотемпературних гідротерм Подільської зони на геохімічних бар'єрах, якими слугували збагачені органікою аргіліти лядовських шарів венду. Аналогом подібних рудопроявів можна вважати родовище Карлін (США) та рудопрояви тонкого золота Воронезької антеклізи. A number of perspective placer haloes of gold were discovered in the alluvium of the Dniester river and its left tributaries (Middle Dniester area) by geological surveys and prospecting works in the 70’s—90’s of the past century. The largest of them is Mohyliv-Podilskyi, concerned with the activity of Podilska tectonic zone. Grains of gold (n = 370) were registered there, more than 320 of them were registered in the alluvium of the Dniester river between the mouths of the Derlo and Nemiya rivers. The grains of xenomorphic form with considerable content of copper (up to 50.1 %) and mercury (up to 9.6 %) prevail. Cinnabar and native copper appear to be the main attendant minerals of gold. Gold and native copper are supposed to be formed as a result of unloading of lowtemperature hydrothermal solutions of Podilska zone by the mudstones of lyadovski layers of Vendian nriched with organic matter, which served as geochemical barriers. Karlin deposit (USA) and ore occurrences of fine gold in Voronezh anteclise may be considered as analogues of the resembling ore occurrences.