Порівняльна характеристика ступеня вивітрювання хондритів з метеоритної колекції Національного науково-природничого музею НАН України - Ширінбекова, С.Н. (Записки Українського мінералогічного товариства, 2008)
Наведено результати оптично-мікроскопічного, електронно-мікроскопічного і рентгеноспектрального вивчення продуктів земного вивітрювання 26 хондритів різних хімічних груп і петрологічних типів із метеоритної колекції Національного науково-природничого музею НАН України. Показано, що колоїдний стан гідроксидів заліза, які є найранішими продуктами вивітрювання метеоритів і мають високі сорбційні властивості, зумовлює подальше інтенсивне руйнування метеоритів. Відзначено необхідність підтримання оптимального рівня вологості та чистоти повітря у музейних умовах для збереження метеоритів. The work “Comparative description of the degree of weathering of chondrites …” presents results of optical-microscopical, electronic-microscopical and X-ray spectrometry studies of earth weathering products in 26 chondrites belonging to various chemical groups and petrologic types from the meteorite collection of National Scientific Nature Museum of NAS of Ukraine. It is shown that colloid state of ferric hydroxides, which are the earliest meteorite weathering products and have high sorption properties, promotes further intense decay of meteorites. The optimal air humidity and clearness levels are recommended to be kept in the museum premises for better conservation of the meteorites.