Дослідження процесів льодоутворення у змішаних хмарах холодного півріччя над Україною - Краковська, С.В.; Пірнач, Г.М.; Дюкель, Г.О. (Наукові праці Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, 2011)
Дослідження присвячено вивченню впливу різних видів льодоутворення в змішаній хмарі на процеси формування та розвитку такої хмари та її опадів. Побудовано оригінальну комбіновану модель хмарної тропосфери (КМХТ), що ґрунтується на комплексному використанні одновимірної прогностичної мікрофізичної моделі та тривимірної діагностичної моделі фронтальних смуг хмар та опадів. Создана оригинальная комбинированная модель облачной тропосферы (КМОТ), построенная на комплексном использовании одномерной прогностической микрофизической модели и трёхмерной диагностической модели фронтальных полос облаков и осадков. Проведено исследование влияния разных видов льдообразования в смешанном облаке на процессы формирования и развития такого облака и его осадков для конкретной синоптической ситуации над центральной частью Украины. Проведено серию численных экспериментов по изучению процессов льдообразования в смешанном облаке, которые подтвердили, что КМОТ может быть использована для изучения взаимодействия и взаимосвязи микрофизических процессов, приближенных к реальному термодинамическому развитию облаков и осадков.