Динамика современного потепления в районе Антарктического полуострова - Тимофеев, В.Е. (Наукові праці Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, 2011)
Рассмотрены пространственно-временные особенности процесса современного потеплення на станциях Субантарктических островов и Антарктического полуострова путем сравнения междесятилетних колебаний температуры воздуха, квантилей распределений и взаимных корреляций. Установлено, что наиболее равномерно во времени потепление происходит на станциях западного побережья полуострова, в том числе Украинской антарктической станции Академик Вернадский, а наименее равномерно – на крайнем северо-востоке региона, где влияние орографии наиболее велико. Характерной особенностью является стабилизация роста зимних температур воздуха в течение последнего десятилетия. Розглядаються просторово-часові особливості процесу потепління на станціях Субантарктичних островів і Антарктичного півострова шляхом порівняння міждесятилітніх коливань температури повітря, квантілей емпіричних розподілень і взаємних кореляцій. Встановлено, що найбільш рівномірно у часі потепління відбувається на станціях західного узбережжя півострова, у тому числі на Українській антарктичній станції Академік Вернадський, а найменш рівномірно – на крайньому північному сході регіону, де орографічний вплив максимальний. Характерною особливістю є стабілізація зростання зимових температур повітря впродовж останнього десятиліття.