Еколого-гідроморфологічний аналіз проблем підтоплення земель у зоні впливу дніпровських водосховищ - Дубняк, С.С. (Наукові праці Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, 2011)
За результатами багаторічних моніторингових досліджень розглянуто актуальні проблеми підтоплення та затоплення прибережних земель Дніпровського каскаду водосховищ. Зони підтоплення земель є складовою частиною екосистем дніпровських водосховищ і розташовані на межі цих екосистем із сушею, утворюючи “екотони”. Одночасно вони є природно-технічними системами, екологічним станом яких можна управляти за допомогою існуючих гідротехнічних споруд. У статті проаналізовані проблеми ліквідації підтоплення земель на захищених масивах, а також питання реорганізації моніторингу процесів і умов підтоплення на основі еколого-гідроморфологічного районування, періодизації та відповідних підходів до вибору показників моніторингу. По результатам многолетних мониторинговых исследований рассмотрены актуальные проблемы подтопления прибрежных земель Днепровского каскада водохранилищ. Зоны подтопления земель являются составной частью экосистем днепровских водохранилищ и расположены на границе этих экосистем с сушей, образуя «экотоны». Одновременно они представляют собой природно-технические системы, экологическим состоянием которых можно управлять с помощью гидротехнических сооружений. Проанализированы проблемы ликвидации подтопления земель на защищаемых массивах, а также вопросы реорганизации мониторинга процессов и условий подтопления на основе эколого-гидроморфологического районирования, периодизации и соответствующих подходов к выбору показателей мониторинга.