Проектирование радиаторов с оптимальными массогабаритными параметрами - Шило, Г.Н.; Огренич, Е.В.; Гапоненко, Н.П. (Технология и конструирование в электронной аппаратуре, 2011)
Предложенный метод может использоваться для проектирования любых ребристых радиаторов и приводит к снижению массы более чем в 2,5 раза при увеличении объема в 1,5 раза. Сформовано моделі ребристих радіаторів за допомогою засобів інженерного проектування, отримано співідношення, що зв'язують розміри елементів з параметрами кордонів області працездатності радіаторів мінімальних маси, об'єму і масогабаритного показника. При цьому використовується ітераційний алгоритм, що враховує нелінійні властивості вагових функцій і гранично-допустимих вхідних теплових опорів радіатора. Проведено оцінювання масогабаритних показників стандартного і оптимальних в різних стратегіях проектування радіаторів. The models of finned radiator are formed by computing aided engineering systems. The relations between sizes of construction elements and boundaries of operability domain are obtained for radiators of minimal mass, minimal volume and minimal overall parameters. Iteration algorithm is used. The non-linear characteristics of weight functions and allowable input heat resistances of radiator are applied in the algorithm. Mass and overall parameters of standard and optimal radiator are defined by different strategies.