Анизотропный термоэлемент в режиме генерации эдс и тока - Анатычук, Л.И.; Прибыла, А.В. (Технология и конструирование в электронной аппаратуре, 2011)
Разработаны компьютерные методы и программы, позволяющие провести оптимизацию конструкции анизотропного термоэлемента, направленную на повышение его энергетических характеристик. Розроблено комп'ютерні методи для опису властивостей анізотропного термоелемента (АТ) з урахуванням усіх необхідних модельних наближень. Знайдено конфігурації вихрових термоелектричних струмів в термоелементі, зумовлених наявністю струмових контактів. Визначено властивості АТ з урахуванням температурних залежностей властивостей матеріалів, контактних опорів і струмових контактів. Знайдено оптимальні розміри струмових контактів і місце їх розміщення. Оптимізація конструкції АТ дозволила підвищити його ККД на 15%. Computer methods for the description of the anisotropic thermoelement (AT) properties with regard to all necessary model approximations have been elaborated. Configurations of eddy thermoelectric currents in the anisotropic thermoelement caused by current contacts have been found. The properties of the AT with regard to temperature dependences of material properties, contact resistances and current contacts have been determined for concrete cases. Optimal dimensions of current contacts have been found. The optimization of AT construction allowed to increase its efficiency by 15%.