Высокоэффективные катодные элементы для газоразрядных источников света - Севастьянов, В.В.; Шутовский, В.В. (Технология и конструирование в электронной аппаратуре, 2009)
Разработан и опробован новый материал для катодов газоразрядных ламп высокого давления, обеспечивающий стабильность их эксплуатационных характеристик в течение 4500 часов работы. Запропоновано застосування катодних елементів активатора дугового розряду, виготовлених на основі розробленого матеріалу . сплаву іридію з рідкоземельними металами церієвої групи. Було виготовлено та випробовано робочі зразки дугових ламп. Оптимізовано місце розміщення металосплавного катоду. Випробування показали, що після 4500 годин роботи параметри запалення і свічення таких ламп залишилися стабільними. Application of cathode elements of the arc-discharge activator made on the basis of developed material - alloy of iridium and rare-earth metals (of cerium group) - has been suggested. The working samples of arc lamps have been produced and tested. The location of metal-alloy cathode has been optimized. The tests demonstrated, that after 4500 hours of work the lighting-up and glowing parameters of such lamps remained stable.