Система термоэлектрического кондиционирования воздуха на основе проницаемых термоэлементов - Черкез, Р.Г. (Технология и конструирование в электронной аппаратуре, 2009)
Компьютерные исследования предлагаемой системы показали возможность повышения холодильного коэффициента в 1,6-1,7 раз и холодопроизводительности на 40% по сравнению с традиционными термоэлектрическими системами. Розглянуто термостатуючий блок термоелектричного кондиціонера на основі проникних термоелементів, в якому для охолодження потоку повітря використані термоелектричні ефекти і ефект Джоуля-Томсона. Описано метод розрахунку розподілу температури, визначення енергетичних характеристик перетворення енергії і метод проектування проникного термоелемента в режимі максимального холодильного коефіцієнта. Результати комп'ютерних досліджень запропонованих систем для випадку·використання твердих розчинів на основі Bi₂Te₃ як матеріалу гілок термоелемента показали підвищення холодильного коефіцієнту в 1,6-1,7 разів в порівнянні з традиційними термоелектричними системами. There is thermoelectric air conditioner unit on the basis of permeable cooling thermoelements presented. In thermoelectric air conditioner unit the thermoelectric effects and the Joule-Thomson effect have been used for the air stream cooling. There have been described the method of temperature distribution analysis, the determinations of energy conversion power characteristics and design style of permeable thermoelement with maximum coefficient of performance described. The results of computer analysis concerning the application of the thermoelement legs material on the basis of Bi₂Te₃ have shown the possibility of coefficient of performance increase by a factor of 1,6-1,7 as compared with conventional thermoelectric systems.