Іван Луценко в українському національному русі кінця XIX - початку XX ст. - Вінцковський, Т.С.; Музичко, О.Є. (Інститут історії України НАН України, 2009)
У статті досліджено біографію та суспільно-політичні погляди одного з представників українського національного руху кінця ХIХ – початку ХХ ст. Івана Митрофановича Луценка (1863–1919 рр.). Уперше в історіографії його біографію реконструйовано на великій джерельній базі, що включає опубліковані та архівні матеріали. Розглянуто також етапи біографії І.Луценка, його невідомі публікації, взаємини з однодумцями тощо. In this article the biography and sights at a politics of one of representatives of the Ukrainian national movement of the end XIX – beginnings XX of a century of Ivan Mytrofanovych Lutsenko (1863–1919) are researched. The archival and published sources are used many. Stages of his biography, unknown publications, relations with colleagues and another are considered.