До питання про етнічний склад дворянства Півдня України (кінець XVIII-XIX ст.) - Циганенко, Л.Ф. (Інститут історії України НАН України, 2009)
У статті аналізується етнічний склад дворянства Катеринославської, Херсонської і Бессарабської губерній другої половини ХVIII – початку ХІХ ст., їх участь у процесах колонізації та освоєння південноукраїнських земель.