Останній похід князя Романа Мстиславича у джерелах та історичній думці - Головко, О.Б. (Інститут історії України НАН України, 2009)
Розглядаються джерела та аналізується література з історії останнього походу Романа Мстиславича у червні 1205 р. під польське місто Завихост. Автор висловлює сумнів щодо популярної в історіографії версії, нібито тоді галицько-волинський князь планував здійснити виправу до Саксонії, і вважає, що Роман Мстиславич вступив у конфлікт між польськими князями Владиславом Лясконогим (Тонконогим) та Лешком Бялим (Білим). У статті доводиться, що Роман Мстиславич міг загинути під час пошуку зручної переправи через Віслу, коли він та його невеличкий загін несподівано наразилися на польське військо. Наводяться аргументи щодо вірогідного місця поховання тіла галицько-волинського володаря на території князівської резиденції в родинній церкві св.Пантелеймона біля Галича. The article examines the sources and analyzes the literature from the history of Roman Mstyslavych’s last campaign in June of 1205 to the Polish city of Zawichost. The author doubts the popular historiographic version that Halych-Volyn’ duke then planned to go to Saxony and thinks that Roman Mstyslavych entered the conflict between two Polish dukes, W»adys»aw Laskonogi and Leszek Bia»y. The article proves that Roman Mstyslavych could have died during a search for Vistula River crossing, when he and his small detachment suddenly met the Polish army. The author provides arguments as for a possible place of burial of Halych-Volyn’ lord on the territory of the duke residence in St.Panteleimon family church near Halych.