Давньоісландські саґи як джерело з історичної географії: подорож Торвальда Кодранссона у Святу Землю і його перебування на теренах Русі (початок ХІ ст.) - Хведченя, С.Б. (Інститут історії України НАН України, 2009)
Стаття розповідає про подорож ісландського євангеліста орвальда Кодранссона шляхом «із варяґ у греки» до Києва та Єрусалима, що її він здійснив на початку ХІ ст. Зроблено спробу визначити місце розташування монастиря, заснованого орвальдом на теренах Русі. Наведено приклади участі інших варяґів у суспільно-політичному житті України-Русі в ХІ ст. The article tells about the trip Iceland Evangelist Þorvaldur Koðránsson through «a Varangian the Greeks» Kyiv and Jerusalem, which he made at the beginning of XI century. There is an attempt to determine the location of the monastery established by Þorvaldur on the territory of Rus’. Examples of other Varangians participation in public and political life of Ukraine-Rus’ XI.