Освiта як спосiб соцiокультурного розвитку людини у фiлософiї Костянтина Ушинського - Довбня, В. (Сiверянський лiтопис, 2006)
Мета даної статтi полягає в тому, щоб проаналiзувати фiлософську специфiку осмислення К. Ушинським освiти як способу соцiокультурної реалiзацiї здiбностей людини. Отже, обєктом вивчення є розробка фiлософсько-освiтнiх iдей в iсторiї української та росiйської фiлософiї XIX ст., а безпосереднiм предметом - фiлософсько-освiтня концепцiя К. Ушинського. Методологiчно досягнення вказаної мети та виконання дослiдницьких завдань повязується з використанням iсторичного й компаративного методiв, дiалектики, котра притаманна творам К. Ушинського як дiалог рiзних позицiй, версiй, точок зору.