Энергетика процессов рудообразования - Наумов, Г.Б. (Відділення морської геології та осадочного рудоутворення НАН України, 2008)
Природные рудообразующие системы являются типичными открытыми диссипативными системами. Энергия, необходимая для их развития, может иметь источники, не связанные с таковыми для рудного вещества и осуществляться путем волновой ее передачи. Перспективы дальнейшего развития данного направления лежат в области объединения морской геологии и сейсмологии. Природні рудоутворювальні системи є типовими відкритими дисипативними системами. Енергія, необхідна для їх розвитку, може мати інші ніж для рудної речовини джерела, і передаватися шляхом хвильової передачі. Перспективи подальшого розвитку вказаного напряму лежать в галузі об’єднання морської геології та сейсмології. Natural ore-forming systems are typical open dissipative systems. The power the same for necessary for development of such systems can have sources not connected with ore substance and are carried out by its wave transferring. The prospects of the further development of present direction are in association of marine geology and seismology.