Умеренные когнитивные нарушения при сахарном диабете 2-го типа - Товажнянская, Е.Л.; Безуглова, И.О.; Наврузов, М.Б.; Балковая, Н.С. (Международный медицинский журнал, 2012)
Изложены современные представления об эпидемиологии, патогенезе, патоморфологии, клинике и диагностике когнитивных нарушений у больных сахарным диабетом 2-го типа. Показана высокая валидность Адденбрукского когнитивного опросника для скрининга, диагностики и прогноза когнитивного снижения диабетического генеза. Викладено сучасні уявлення про епідеміологію, патогенез, патоморфологію, клініку та діагностику когнітивних порушень у хворих на цукровий діабет 2-го типу. Показано високу валідність Адденбрукського когнітивного опитувальника для скринингу, діагностики та прогнозу когнітивного зниження діабетичного генезу. Modern ideas about the etiology, pathogenesis, pathomorphism, clinical manifestations, and diagnosis of cognitive disorders in patients with type 2 diabetes mellitus are featured. A high validity of Addenbrooke's cognitive examination in screening, diagnosis, and prognosis of cognitive disorders of diabetic origin is shown.