Особенности личности супругов и их сочетания в супружеских парах как провокативный или превентивный фактор развития семейной дезадаптации - Курило, В.А. (Международный медицинский журнал, 2012)
На основе психодиагностического исследования 210 супружеских пар с семейной дезадаптацией и 50 адаптированных семейных пар изучены личностные особенности супругов и их сочетания в супружеской паре. Проанализированы персонологические особенности супругов мужчин и женщин, страдающих расстройством личности, а также мужчин и женщин с невротическими расстрой−ствами и их супругов и здоровых семейных пар с дезадаптацией, на основании чего выделены черты личности и их сочетания в паре, являющиеся факторами предикции/превенции развития семейной дезадаптации. На основі психодіагностичного дослідження 210 подружніх пар із сімейною дезадаптацією і 50 адаптованих сімейних пар вивчено особистісні особливості чоловіків та жінок та їх сполучення в подружній парі. Проаналізовано персонологічні особливості чоловіків і жінок, що страждають на розлад особистості, а також чоловіків і жінок із невротичними розладами та їхніх дружин і чоловиків і здорових сімейних пар із дезадаптацією, на підставі чого виділено риси особистості та їх сполучення в парі, які є факторами предикції/превенції розвитку сімейної дезадаптації. Based on psychodiagnostic investigation of 210 married couples with family deadaptation and 50 adapted married couples, personality peculiarities of spouses and their combinations in a married couple were investigated. Personological peculiarities of male and female spouses with personality disorders as well as men and women with neurotic disorders and their spouses and healthy married couples with deadaptation were analyzed, which allowed to distinguish personality features and their combinations in the couple, which can be the factor of predicting/prevention of family deadaptation development.