Кожнофасциальный лоскут заднемедиальной поверхности голени с двойным осевым кровоснабжением на дистальной ножке для пластики дефектов голеней и стоп - Пасичный, Д.А. (Международный медицинский журнал, 2012)
Представлены анатомическое обоснование, хирургическая техника выделения лоскута, меры по увеличению жизнеспособности лоскута, а также первый опыт пластики кожнофасциальным лоскутом заднемедиальной поверхности голени на дистальной питающей ножке с двойным осевым кровоснабжением: срединной поверхностной икроножной артерии a. superficialis sure medialis и перфорантах задней большеберцовой артерии rami perforantes arteria tibialis posterior. Такой лоскут успешно использован для лечения длительно не заживающих ран голеней и стоп у 6 пациентов. Представлено анатомічне обґрунтування, хірургічну техніку відокремлювання клаптя, заходи щодо збільшення життєздатності клаптя, а також перший досвід пластики шкірнофасціальним клаптєм задньомедіальної поверхні гомілки на дистальній живлячий ніжці із подвійним осьовим кровопостачанням: з середньої поверхневої литкової артерії a. superficialis sure medialis та перфорантів задньої великогомілкової артерії rami perforantes arteria tibialis posterior. Цей клапоть успішно застосований при лікуванні ран гомілок та стоп, що тривало не загоюються, у 6 пацієнтів. Anatomical substantiation, surgical technique of separation of the flap, the measures on increase of the flap viability as well as the first experience of plastic surgery with the skin flap on the posteromedial surface of the shin on a distal supplying pedicle with a double axial vascular supply (a. superficialis sure dedialis and rami perforantes arteria tibialis posterior) are presented. This flap was successfully used in 6 patients for treatment of long healing wounds of the shin and foot.