Насіннєва продуктивність та біологія проростання насіння видів роду Allium L. флори Північного Причорномор'я - Марценюк, І.М. (Національний ботанічний сад ім. М.М. Гришка НАН України, 2009)
Вивчено біологію проростання насіння та насіннєву продуктивність п'яти видів цибуль (Allium L.) природної флори Північного Причорномор'я. Встановлено, що оптимальною температурою для росту насіння A. waldsteinii G. Don., A. rotundum L. і A. guttatum Stev. є 20 °С, а для A. flavescens Bess. та A. paniculatum L. — 10–15 °С. Свіжозібране насіння характеризується неглибоким фізіологічним спокоєм, який порушується під час зберігання насіння чи холодної стратифікації. Всі досліджувані види в природних умовах характеризуються низькою насіннєвою продуктивністю: найвищою — A. flavescens (49,3%), найнижчою — A. guttatum (32,9%). Изучена биология прорастания семян и семенная продуктивность пяти видов луков (Allium L.) природной флоры Северного Причерноморья. Установлено, что оптимальной температурой для роста семян A. waldsteinii G. Don., A. rotundum L. и A. guttatum Stev. яв ля ется 20 °С, а для A. flavescens Bess. и A. paniculatum L. — 10–15 °С. Свежесобранным семенам свойственен неглубокий физиологический покой, который нарушается при хранении семян или холодной стратификации. Все исследованные виды в природных условиях характеризуются низкой семенной продуктивностью: наибольшей — A. flavescens (49,3%), наименьшей — A. guttatum (32,9%). The biology of germination of seed and seminal productivity of five species of genus Allium L. of natural flora in the North of the Black Sea region was studied. It is discovered that by an optimum temperature for germination of seeds, of A. waldsteinii G. Don., A. rotundum L. and A. guttatum Stev. there is 20 °C, but for A. flavescens Bess. and A. paniculatum L. it is a range of low temperatures (10–15 °C). Fresh-collect seeds are characterized shallow physiology quiet which is violated during storage or cold stratification of seeds. All species were characterized by the low real productivity of seeds (lower than 50%). The highest productivity had A. flavescens (49.3%), the lowest — A. guttatum (32.9%).