Статевий диморфізм видів роду Actinidia Lindl. - Скрипченко, Н.В.; Мороз, П.А. (Національний ботанічний сад ім. М.М. Гришка НАН України, 2009)
Проведено комплексне дослідження особливостей статевого диморфізму рослин трьох видів роду Actinidia Lindl., інтродукованих у Національному ботанічному саду ім. М.М. Гришка НАН України. Результати вивчення морфоанатомічних та біохімічних особливостей чоловічих та функціонально жіночих особин свідчать про значні відмінності за деякими показниками, які можна використати при опрацюванні методів діагностики статі сіянців у догенеративний період розвитку. Проведено комплексное исследование особеннос тей полового диморфизма растений трех видов рода Ac tinidia Lindl., интродуцированных в Национальном ботаническом саду им. Н.Н. Гришко НАН Украины. Результаты изучения морфо-ана то ми ческих и биохимических особенностей мужских и функционально женских особей свидетельствуют о существенных раз личиях по некоторым показателям, которые можно использовать при разработке методов диагностики пола сеянцев в догенеративний период развития. The peculiarities of sexual dymorfizm of three species of Actinidia genus, which introduced in M.M. Gryshko National Botanical Gardens of the NAS of Ukraine, have been investigated. The studies of morpho-anatomical and biochemical features of male and female plants showed their significant differences in some indicators, that may be used for the work out of the sex diagnostic methods of plants in pregenerated period of their growing.