Феноформове різноманіття Aesculus hippocastanum L. - Дорошенко, О.К. (Національний ботанічний сад ім. М.М. Гришка НАН України, 2009)
За результатами фенологічних спостережень виділено 6 феноформ гіркокаштана звичайного (Aesculus hip po casta num L.), які відрізняються за строками проходження аспективних фенофаз. Висловлено думку про необхідність створення маточників феноформ з тривалим періодом вегетації і цвітіння для їхнього розмноження та широкого впровадження у декоративні насадження. По результатам фенологических наблюдений выделено 6 феноформ конского каштана обыкновенного (Aesculus hippocastanum L.), которые отличаются по срокам прохождения аспективных фенофаз. Вы сказана мысль о необходимости создания маточников феноформ с продолжительным периодом вегетации и цветения для их размножения и широкого внедрения в декоративные насаждения. As a result of fenological observation of early, late and intermediate fenoforms of Aesculus hippocastanum L. 6 fenoforms were found. Thanks to obtained result author recommends to grow nurse-woods of this forms for reproduction and use in the ornamental plantations.