Облікові і історико-демографічні джерела з вивчення генеалогії та ряду спецдисциплін - Дмитрієнко, М. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2004)
Серед джерел обліково-демографічного характеру особливе значення для вивчення генеалогії та історичної демографії становлять переписи населення всіх різновидів. Рецензія презентує книгу Ю.Легуна і О.Петренка «Ревізійні переписи населення 1795 р.: Брацлавська губернія». В ній оприлюднено важливе історичне джерело – подушний перепис населення, зроблено аналіз стану збереження документів. Унікальність даної книги визначається тим, що більша частина наведених документів знищена пожежою 2003 р., що сталася у Кам’янець-Подільському міському державному архіві. Автори акцентують увагу на значенні введення практики системи подушних переліків, запропонованих у кінці XVIII ст. для вивчення питань селянської генеалогії та історичної демографії. This review presents book of Yu. Lehun and A. Petrenko «Revision population censuses of 1795: Bratslavskaya province». The important historical source (head population census) was notified in the book. Authors made the state preservation analysis of documents. Materials represented in this book are unique, because the fire, which happened in Kamyanets-Podolskyi Municipal State Archives in 2003, destroyed the most of them. Authors emphasized that head population census system suggested in the end of XVIII century has significant role for peasant genealogy and historical geography study.