Поклади в Україні залізної руди, придатної для виготовлення холодної зброї (XVII-XVIII ст.) - Тоїчкін, Д. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2004)
Дана робота продовжує серію авторських досліджень у галузі історичного зброєзнавства, присвячених виготовленню клинкової зброї в українських землях XVIICXVIII ст. В статті порушено проблему добування та обробки української залізної руди. Спираючись на фахові дослідження, автор ставить перед собою завдання визначити чи достатньою була якість криць, вироблених руднями XVII-XVIII ст., для отримання сортів сталі, придатних для подальшого виготовення високоякісних шабельних клинків. З цією метою розглянуто
вимоги яким повинна відповідати сировина, технічні умови виробництва на руднях, проаналізована якість кінцевої продукції. Автор доходить висновку про придатність цілого ряду рудних покладів для виробництва кричного заліза достатньої якості та в необхідній кількості. This article continues the line of investigations dedicated to manufacture of blade arms in Ukrainian territory in the XVII–XVIII centuries. The problem of extraction and processing of Ukrainian iron ore is raised. Relying on professional investigations, the author poses the task to determine if the quality of steel made by mines of the XVII–XVIII centuries, was good
enough to produce such kinds of steel that were suitable for subsequent manufacture of high-quality sabre blades. With this purpose the materials requirements, technical conditions of manufacture and quality of the end products were examined. The author drew a conclusion that the most of the ore deposits had been suitable for manufacture of steel of specified quality and required quantity.