Чорнобильська зона відчуження – явище сучасності - Барановська, Н. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2004)
Зона відчуження, що розташована на півночі Київської області України, утворилась в результаті радіоактивного забруднення території після аварії на 4-му енергоблоці
Чорнобильської АЕС 26 квітня 1986 р. Її площа складає 36545 тис. га. Периметр її кордону сягає 223,5 км, з яких
34 км проходять по кордону з Білоруссю. Тут розташовано 76 населених пунктів, в тому числі міста Чорнобиль, Прип’ять та залізнична станція Янів, з яких було евакуйоване
населення. Понад 90 тис. жителів мальовничого Полісся назавжди залишили свої домівки. За минулі роки Зона стала об’єктом активного наукового дослідження представниками
різних галузей знання, в тому числі й силами зарубіжних дослідників. Тут розташовано ЧАЕС, колектив якої веде роботи із виведення станції з експлуатації та утримання
укриття над зруйнованим 4-м енергоблоком в безпечному стані. Alienation zone, situated on the north of Kyiv region
(Ukraine), was appeared as the result of radioactive pollution
of the territory after the accident on the 4th power-generating
unit of Chernobyl nuclear power-station in 26th of April, 1986.
Its area amounts to 36545 thousands hectares. Around the
periphery it has 223.5 km, 34 of which is gone along
Byelorussian border. There are 76 settlements in this area, such
as Chornobyl, Prypyat and railway station Yaniv from which
the whole population was evacuated. Above 90 thousands
inhabitants of picturesque Polissya left their homes forever.
During last few years the zone has become the object of
research study for representatives of different branches of science, including foreign scientists. Chernobyl nuclear power
station is also situated in the alienation zone. Its staff works at
deactivating of power station, as well as looking after secure
state of the cover above the blasted 4th power-generating unit.