Значення картографічних матеріалів для реконструкції селянських родоводів (Подільська губернія кінець XVIII – початок XX ст.). - Легун, Ю. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2004)
У статті проаналізована практика укладання планів сіл і
окремих ділянок землі на території Подільської губернії з
кінця XVIII – до початку ХХ ст. Ці історичні джерела розглянуті як носії інформації щодо осіб селян. Описані основні
типи планів, які містять такі свідчення та з’ясоване їхнє родознавче значення. В результаті аналізу автор доходить висновку, що плани сіл, на яких у тій чи іншій формі позначені
власники окремих садиб, мають унікальне значення для
справи реконструкції селянських родоводів. Жодне інше
джерело не дає можливості ототожнити родину посполитих
ХІХ ст. та її місце проживання у населеному пункті. Author – Yuriy Lehun, working for doctor’s degree at the faculty of history of the Kyiv National University named after
Taras Shevchenko.
There exist different types of historical sources, which inform
about Podillya villagers of the end 18 beginning 19 centuries.
However, the village and separate lot plans were not considered by the researchers, as valid evidences of village inhabitants’ genealogy.
The author in his article analyzes the present condition and
information validity of lot plans of Podillya province, and emphasize the unique meaning of cartographic materials, as a source for
defining the genealogic roots of the village inhabitants.