Барський скарб польсько-литовських монет XVII ст. - Бакалець, О. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2004)
Барський скарб, знайдений 2002 р., досліджений у нашій
статті, дає можливість науковцям прослідкувати переважання польських і литовських монет, які перебували у грошовому обігу на Поділлі у 1614 – 1670 рр. Він допоможе
проаналізувати товарно-грошові та економічні відносини в
Україні у період її перебування у складі Речі Посполитої та
за добу Гетьманщини, зрозуміти причини відсутності карбування власної національної грошової одиниці у гетьманський період (1648 – 1764 рр.). Bar treasure, found in 2002, gives the opportunity to trace
the predomination of Polish and Lithuanian coins, which were
in the monetary circulation of Podillya in 1614 – 1670. It will
help to analyse the commodity-money and economic relations
in Ukraine when it was the part of Rich Pospolyta and during
Hetmanshchina period, so that, we will be able to understand,
why the coinage of national money was absence until Hetman
period (1648 –1764).