Технологический регламент по применению гидродинамического воздействия на угольный пласт в нижней части потолкоуступных лав для предотвращения газодинамических явлений - Гаврилов, В.И. (Геотехническая механика, 2012)
Наведено розрахункові формули вибору параметрів способу гідродинамічного дії на вугільні пласти для запобігання газодинамічних явищ у нижній частині стелеуступних лав з урахуванням можливої зміни фізико-механічних властивостей вугільних пластів та технологію проведення гідродинамічної дії. Визначено показники ефективності застосованого способу: за розрахунковою необхідною кількістю вилученого із свердловини вугілля, коефіцієнту дегазації вугільного масиву та початковій швидкості газовиділення із шпурів. The formulas the choice of parameters method of hydrodynamic influence on the coal beds to reduce gasdynamic phenomena in the lower part of overhead walls taking into account possible changes in physico-mechanical properties coal beds and the technology of hydrodynamic influence and identify performance the effectiveness of ways: on the calculated needed amount of coal removed from the wells, the coefficient of degassing of the coal massif and initial speed of the gassing holes.