Вплив температури на коефіцієнти проникності мембран дріжджів Saccharomyces cerevisiae для води і кріопротекторів - Сакун, О.В.; Марущенко, В.В.; Коваленко, І.Ф.; Сіренко, А.Ю.; Висеканцев, І.П.; Давидова, О.В.; Гордієнко, О.І. (Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, 2009)
Визначені біофізичні параметри клітин дріжджів Saccharomyces cerevisiae: осмотично неактивний об’єм, коефіцієнт фільтрації в середовищах з кріопротекторами (гліцерин, 1,2-пропандіол та диметилсульфоксид) та коефіцієнти проникності для цих кріопротекторів при температурах 25 та 10°С. Для визначення вказаних параметрів використовували удосконалені рівняння масопереносу крізь мембрани клітин, отримані у наближенні лінійної термодинаміки необоротних процесів. Розраховані величини енергії активації проникання молекул води та кріопротекторів крізь клітинні мембрани. Определены биофизические параметры клеток дрожжей Saccharomyces cerevisiae: осмотически неактивный объем, коэффициент фильтрации в средах с криопротекторами (глицерин, 1,2-пропандиол, диметилсульфоксид) и коэффициенты проницаемости для этих криопротекторов при температурах 25 и 10°С. Для определения указанных параметров использовали усовершенствованные уравнения массопереноса через мембраны клеток, полученные в приближении линейной термодинамики необратимых процессов. Рассчитаны величины энергии активации проникновения молекул воды и криопротекторов через клеточные мембраны. The biophysical parameters of yeast cell Saccharomyces cerevisiae, osmotically inactive volume, filtration coefficients in the cryoprotectant containing media and permeability coefficients for the cryoprotectants glycerol, 1,2-propane diol, dimethyl sulfoxide, were determined at the temperatures of 25 and 10°C. For determination of the parameters the improved equations of mass transfer via cell membranes were used. The equations are based on the approach of linear thermodynamics of irreversible processes. The values of activation energy of water and cryoprotectants molecules penetration via cell membranes were calculated.