Инженерная методика расчета параметров гидротранспорта угля - Семененко, Е.В.; Витушко, О.В.; Никифорова, Н.А. (Геотехническая механика, 2012)
Методику А.Є. Смолдирева для розрахунку критичної швидкості та гідравлічного ухилу, узагальнену для випадків застосування труб з полівінілхлориду та поліетилену, а також використання розчинів гідродинамічно активних речовин, адаптовано під умови інженерних розрахунків з урахуванням досвіду розрахунків параметрів гідротранспорту вугілля й логарифмічного закону, який найчастіше використовується при визначенні коефіцієнта гідравлічного опору тертя. The A.E. Smoldirev calculation procedure of critical velocity and hydraulic gradient generalized for the cases of use of polyvinylchloride and polyethylene pipes as well as application of drag reducing agents is adapted on conditions of engineering calculations taking into account experience of calculation of coal hydrotransport parameters and logarithmic law mostly used when determining drag coefficient.