Исследование степени связанности процессов изменения напряженного состояния массива, воздействия от взрыва шпуровых зарядов и фильтрации газа - Круковская, В.В. (Геотехническая механика, 2012)
Виконано чисельне моделювання зв'язаних процесів підривання шпурових зарядів, зміни напружено-деформованого стану гірських порід та фільтрації газу у порушеному породному масиві у вибої гірничої виробки. Результати розрахунку порівняно з результатами розв’язання окремих складових задач вибухової дії, зміни у часі геомеханічних і фільтраційних параметрів. Проаналізовано вплив кожного з процесів на загальний результат та визначено ступінь зв’язку розглянутих процесів. Numerical modeling of coupled processes blast-hole charge blasting, of rock stress-strain state change and methane filtration in disrupted rock massif in the mine face working is completed. The calculation results are compared with the results of solving separate problems of blasting impact, changes of geomechanical and filtration characteristic in time. The influence of each of this processes on the general result is analyzed and the degree of relationship above processes is defined.