Теплофизические свойства криопротекторов. I. Температура и теплота плавления - Тодрин, А.Ф.; Попивненко, Л.И.; Коваленко, С.Е. (Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, 2009)
Систематизированы данные разных литературных источников по температуре и теплоте плавления водных растворов ряда криопротекторов. Получены эмпирические формулы для расчета температур плавления водных растворов 38 криопротекторов в зависимости от их массовой концентрации, а также формулы для расчета скрытой теплоты плавления водных растворов 11 криопротекторов в зависимости от их массовой концентрации и для 3 криопротекторов и воды в зависимости от переохлаждения. Систематизовано дані різних літературних джерел щодо температури і теплоти плавлення водних розчинів ряду кріопротекторів. Отримано емпіричні формули для розрахунку температур плавлення водних розчинів 38 кріопротекторів в залежності від їх масової концентрації, а також формули для розрахунку прихованої теплоти плавлення водних розчинів 11 кріопротекторів в залежності від їх масової концентрації та для 3 кріопротекторів і води в залежності від переохолодження. The data from different literature sources about temperature and heat of melting for aqueous solutions of some cryoprotectants were systematised. There were obtained the empirical formulae to calculate melting temperatures for aqueous solution of 38 cryoprotectants depending on their mass concentration, as well as the ones to calculate the latent heat of melting for aqueous solutions of 11 cryoprotectants versus their mass concentration and for 3 cryoprotectants and water depending on overcooling.