Количественная оценка антиген-специфических клеток в крови человека после ритмических холодовых воздействий - Бабийчук, В.Г. (Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, 2009)
В крови мужчин 50–60 лет проведено иммунофенотипирование лимфоцитов крови, определено содержание специфических групп с помощью экспрессирующих фенотипических маркеров на проточном цитофлюориметре после РХВ. Показано, что клетки адаптивного иммунитета обладают уникальными характеристиками благодаря расположенным на их поверхности узкоспециализированных рецепторов. Установлено, что 9 сеансов РХВ существенно улучшают функцию иммунной системы, что способствует усилению адаптации организма к действию неблагоприятных факторов. У крові чоловіків 50–60 років проведені імунотипізування лімфоцитів крові, аналіз вмісту специфічних груп за допомогою експресуючих фенотипових маркерів на проточному цитофлюориметрі після РХВ. Показано, що клітини адаптивного імунітету мають унікальні характеристики завдяки розміщенню на їх поверхні вузькоспеціалізованих рецепторів. Встановлено, що 9 сеансів РХВ значно покращують функцію імунної системи, що підвищує адаптацію організму до дії несприятливих факторів. There was performed an immune phenotyping of blood lymphocytes in 50–60 years’ men blood, the content of specific groups was determined with expressing phenotypic markers using flow cytometer after rhythmic cold efects. Cells of adaptive immunity were shown to have the unique characteristics due to the single-functioned receptors, locating on their surface. Nine RCE sessions were established to significantly improve the immune system function, contribute to strengthening of organism’s adaptation to the effect of unfavourable factors.