Неинвазивные методы изучения коллекторских свойств ископаемых углей - Василенко, Т.А.; Кириллов, А.К.; Молчанов, А.Н. (Геотехническая механика, 2012)
Розглянуті фізичні неінвазивні методи дослідження, які дозволяють отримати уявлення про такі властивості вугільної речовини як повна пористість, питома поверхня, розподіл пір по розмірах та ін., що дають уявлення про колекторні властивості вугільних пластів. Отримані характеристики структури порового простору, що визначають транспортні властивості флюїдів. Physical noninvasion methods of studies are considered, which allow characterizing such properties of coal as total porosity, specific surface, size distribution of pores and etc., demonstrating the reservoir features of coal beds. The description of pore space structure, determining transport properties of fluids, is presented.