Проблемы и пути совершенствования проветривания шахт Восточного ГОК - Артюшенко, Т.А. (Геотехническая механика, 2012)
Провітрювання гірничих виробок шахт є одним із найбільш енергоємних процесів гірничого виробництва. Наведено і проаналізовано показники провітрювання шахт. Встановлено, що незадовільне провітрювання є наслідком недостатньо ефективного керування витратами повітря. Для підвищення ефективності, безпеки та економічності провітрювання пропонується для розподілу повітря поміж шахтними споживачами робочих горизонтів використовувати регулятори витрати повітря парашутного типу. Ventilation mining mines is one of the most power-consuming processes in mining. The indexes of mines ventilation are given and analyzed. It is revealed, that lacking ventilation is the result of the ineffective control of air consumption. Air consumption regulators of parachute type is offered to use for air distribution among mine consumers in developed horizons to improve efficiency, safety and economy of ventilation.