Обставини поховання і місцезнаходження могили Богдана Хмельницького - Новик, М. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2009)
Стаття пропонує деякі гіпотези щодо обставин поховання
та місцезнаходження могили гетьмана. Автор піддає сумніву
існуючу версію стосовно поховання Богдана Хмельницького
та висовує версію про можливе поховання гетьмана в одному
з підземель поблизу церкви св. Іллі, про існування яких не було
достовірних відомостей. Гіпотеза спирається на результати
літньої експедиції Інституту археології НАНУ 2005 р. The article suggests a number of hypotheses on the circumstances and
location of the hetman’s grave. The author doubts the existing versions
of B. Khmelnytskyj’s burying. He puts forward an idea that the grave is
in the crypt of st. Illya Church in Subotiv. The reasons of the delay and
the secrecy of the hetman’s funeral are substantiated in the article. The
following hypothesis is supported by the expedition of the scholars of
the Institute of Archaeology in summer 2005.