Соціоекологічність традиційної української системи сільського господарства - Морозова, C. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2009)
У статті розглянута проблема зміни ландшафтів Центральної лісостепової України під впливом сільськогосподарської діяльності. Визначаються основні фактори такого впливу на ландшафт, починаючи із традиційних способів господарювання до інтенсивних технологій кінця ХХ ст. Разом із тим відмічено екологічні, природозберігаючі риси традиційних форм господарювання, які мали на меті підтримання стабільності сільськогосподарського ландшафту в часі. Ці механізми можуть бути використані при розробці сучасних технологій стійкого сільського господарства як найбільш природні та історично виправдані в ландшафті даного регіону. In the article the author examines the problem of changing of the Central forest-steppe Ukraine landscape under the influence of agricultural activity. She defines the major factors of such influence from traditional methods of husbandry till the intensive technologies of the late 20-th century. At the same time the author points out ecological, environmental traits of traditional forms of husbandry, which aimed supporting of the stable agricultural landscape in times. Those mechanisms might be used while modern technologies of the sustainable agriculture have been evolved as a most natural and historically justified in the landscape of this region.