Исследование степени связанности процессов изменения напряженного состояния горного массива и фильтрации метана - Круковская, В.В. (Геотехническая механика, 2012)
Виконано чисельне моделювання зв'язаних процесів зміни напружено -деформованого стану гірських порід та фільтрації метану у порушеному вуглепородному масиві навколо вибою гірничої виробки. Результати розрахунку порівняно з результатами розв’язання окремих задач зміни у часі геомеханічних і фільтраційних параметрів. Проаналізовано вплив кожного з процесів на загальний результат та визначено ступінь зв’язку розглянутих процесів. Numerical modeling of coupled processes of rock stress-strain state change and methane filtration in disrupted coal-rock massif around mine face working is completed. The calculation results are compared with the results of solving separate problems of changes of geomechanical and filtration characteristic in time. The influence of each of this processes on the general result is analyzed and the degree of relationship above processes is defined.