Микрофитобентос Южного Байкала (Россия) - Помазкина, Г.В.; Родионова, Е.В.; Мушникова, О.Ю. (Інститут ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України, 2008)
На основе многолетних исследований получены количественные показатели микрофитобентоса Южного Байкала. Проанализированы доминирующие структуры сообществ, сезонные и межгодовые, а также зональные изменения численности и биомассы микрофитобентоса в разных экологических условиях. Установлено, что эти изменения определяются сменой видового разнообразия структуры сообществ водорослей, а также факторами среды. Для сезонной динамики численности и биомассы микрофитобентоса характерно наличие весеннего и летнего подъемов с преобладанием последнего. На основі багаторічних досліджень отримано кількісні показники мікрофітобентосу. Проаналізовано домінуючі структури угруповань, сезонні і міжрічні, а також зональні зміни чисельності і біомаси мікрофітобентосу в різних екологічних умовах П. Байкалу. Встановлено, що ці зміни визначаються зміною видового різноманіття структури угруповань водоростей, а також факторами середовища. Для сезонної динаміки чисельності і біомаси мікрофітобентосу характерна наявність весняного і літнього підйомів з переважанням останнього. Quantitative indices of microphytobenthos have been obtained on the basis of long-term studies. Dominant structures of communities, seasonal, inter-annual and zonal changes of abundance and biomass of mictophytobenthos under different ecological conditions of Southern Baikal have been analyzed. It is caused by changes of species diversity of algae community structures as well as by environmental factors. Spring and summer rises of abundance and biomass of microphytobenthos with the prevalence of the summer one is characteristic of seasonal dynamics.