Передача давления в угольный пласт при гидроимпульсном нагнетании жидкости в скважину - Сницер, А.Р.; Васильев, Л.М.; Зберовский, В.В.; Чугунков, И.Ф. (Геотехническая механика, 2012)
У рамках теорії пружності розглядається задача про розподіл напружень навколо горизонтальної свердловини у вугільному пласті при заданій радіальної навантаженні її поповерхні. Пласт розташований на заданій глибині від денної поверхні і передбачається зче пленим з масивом. Проводиться порівняння розподілів напружень навколо свердловини в шарі і в безмежному масиві при рівних умовах нагнітання рідини. Оцінюється вплив границь пласта на розподілення напружень. In the framework of the theory of elasticity, the problem of the distribution of stresses around a horizontal well in the coal seam at a given radial load its surface is considered. Reservoir located at a given depth from the surface of the Earth and adhered to the expected array. The comparison of the stress distribution around the hole in the layer and in an infinite array under equal conditions injection of fluid is done. The influence of reservoir boundaries on the stress distribution is evaluated.