Математическое моделирование распределения напряжений в породах почвы очистной выработки - Хапилова, Н.С.; Федотов, С.Н. (Геотехническая механика, 2012)
На основі рішення плоскої задачі теорії пружності про напружено-деформований стан анізотропного масиву гірських порід з очисною виробкою досліджено вплив гірничогеологічних і гірничотехнічних чинників на формування зон розтягуючих і стискаючих напружень у підошві. Встановлено, що на утворення тріщин і спучення порід підошви поблизу забою виробки суттєво впливають кут нашарування анізотропного масиву і кут нахилу пласта, що розроблюється. Показано також, що залишення охоронного цілика перешкоджає формуванню небезпечних областей концентрації напружень поблизу вибою. There is studied effect of mining and geological as well as mining factors on formation of zones of tension stresses and compression stresses in a ground. The effect is based on membrane solution of elasticity theory on stress and strain state of rock mass with a stope. It is identified that angle of anisotropic rock mass and inclination angle of mined bed influence greatly fissuring and of ground rocks upwarning nearby fore-breast. It is also shown that protective pillar left prevents formation of stress concentration danger areas near the stope.