Усиление крепления подготовительных выработок для их повторного использования - Халимендик, Ю.М.; Бруй, А.В.; Барышников, А.С.; Заболотная, Ю.А. (Геотехническая механика, 2012)
Наведені результати маркшейдерських спостережень за зміною стану підготовчих виробок та масиву гірських порід після проходу лави в умовах шахт Західного Донбасу.
Сформовано модель деформування масиву гірських порід навколо гірничої виробки після проходу лави. Запропоновано графо-аналітичний метод визначення навантаження на кріплення підготовчої виробки, використовуючи який, можливо визн ачити необхідний відпіркріплення на сполученні лави з підготовчою виробкою. Аналітичні розрахунки можуть бути застосовані в умовах шахт Західного Донбасу. The results of surveying observations of changes in the conditions of gateroads and rock massif behind longwall face in the Western Donbass coal mines are presented. The model of rock massif deformation around gateroad behind longwall face is created. The graph-analytical method for determining the load on gateroad support, using which it is able to determine the requirement rebuff of support at the intersection of longwall with gateroad, is proposed. Analytical calculations could be used in mines in the Western Donbass.