Напряженное состояние призабойной части массива при проведении горных выработок с конической формой забоя - Шматовский, Л.Д.; Коломиец, А.Н.; Ананьева, О.И. (Геотехническая механика, 2012)
У рамках механіки пружно-деформованого тіла розроблена методика та розв’язана задача про напружений стан гірського масиву навколо горизонтальної циліндричної виробки. Чисельними дослідженнями виявлено значну концентрацію розтягуючих напружень у зоні ведення гірничих робіт. A method of stress state of a rock massif near the horizontal cylindrical working is developed, and a problem of mechanics of elastically deformed bodies is solved. A considerable concentration of tensile stresses in the mining working zone is revealed by numerical calculations.