Исследование регулирования аэродинамических параметров шахтных вентиляторов главного проветривания - Бугаев, А.В. (Геотехническая механика, 2012)
У статті розглянуті аеродинамічні параметри експлуатованих на вугільних шахтах радіальних (відцентрових) і осьових вентиляторів головного провітрювання, а також проаналізовані способи регулювання аеродинамічних характеристик з метою визначення найбільш ефективного методу регулювання по параметру зниження енергоспоживання. Aerodynamic parameters of radial (centrifugal) and axial-flow ventilators used in the coal
mines are described, and means for controlling the aerodynamic characteristics are analyzed in order to determine the most effective control method and reduce energy consumption.