Кластерно-иерархические структуры как результат проявления масштабного эффекта прочности геомеханических систем - Паламарчук, Т.А.; Яланский, А.А.; Бобро, Н.Т.; Куринной, В.П. (Геотехническая механика, 2012)
На основі розгляду кластерно-ієрархічних структур, як результату прояву масштабного
ефекту міцності геомеханічних систем, зроблено висновок, що для оцінки переважних розмірів блоковості, багаторівневих властивостей гірських порід і масиву необхідно залучати статистичний апарат полімодальних законів розподілу, що дозволяє розділяти багатомодальні розподіли і компонувати сумарний розподіл з простих розподілів. Basing on cluster-hierarchic structures considered as result of manifestation of the scale effect of geomechanical system strength, it is concluded that in order to estimate primary sizes of blocks and multilevel properties of the rocks and massif it is necessary to apply statistical laws of polymodal distribution, which allow to divide multimodal distributions and arrange total distribution consisting of simple distributions.