Суперечності глобальної монополізації капіталу - Столярчук, Я.М. (Інститут регіональних досліджень НАН України, 2008)
Досліджено ключові суперечності, котрі породжуються монополізацією капіталу на глобальній фазі світогосподарського розвитку. Доведено, що в їх основі лежить конфлікт інтересів міжнародних монополій та решти суб’єктів глобальної економічної системи, що вимагає радикальної реорганізації діючої системи інституційного забезпечення глобального економічного розвитку з метою гармонізації інтересів основних акторів міжнародних економічних відносин. Исследованы ключевые противоречия, порождаемые монополизацией капитала на глобальном этапе мирохозяйственного развития. Доказано, что в их основе лежит конфликт интересов международных монополий и остальных субъектов глобальной экономической системы, что требует радикальной реорганизации действующей системы институционального обеспечения глобального экономического развития с целью гармонизации интересов основных субъектов международных экономических отношений. Key contradictions which are generated by monopolization of capital on the global stage of international economy development have been studied. It has been proved that they are based on the conflicts of the interests of international monopolies and other participants of the global economic system. The aforementioned stipulates radical reorganization of operating system of institutional support of global economic development in order to harmonize interests of main subjects of international economic relations.