Про нові моделі організації й управління підприємствами водогосподарського комплексу АР Крим - Нехайчук, Д.В. (Культура народов Причерноморья, 2007)
В сфере водоснабжения АР Крым функционируют 4 группы субъектов ведения хозяйства: республиканские унитарные предприятия, действующие на
основе республиканской собственности, коммунальные унитарные предприятия, действующие на основе коммунальной собственности территориальных
обществ сел, поселков, городов ("Комунгоспи") хозяйственные общества и частные предприятия, которые действуют на основе частной собственности физических и (или) юридических лиц, коммунальной и другой форм собственности, в том числе – смешанной. У сфері водопостачання АР Крим функціонують 4 групи суб'єктів господарювання: республіканські унітарні підприємства, що діють на основі республіканської власності, комунальні унітарні підприємства, що діють на основі
комунальної власності територіальних громад сіл, селищ, міст ("Комунгоспи")
господарські товариства й приватні підприємства, що діють на основі приватної
власності фізичних і (або) юридичних осіб, комунальної та іншої форм власності, у тому числі – змішаної.