Лібералізація і протекціонізм у сфері зовнішньоекономічної діяльності як напрями державної політики - Остроумова, В.В. (Культура народов Причерноморья, 2007)
История мировой торговли демонстрирует борьбу двух сложных и противоречивых тенденций у ее развития – либерализации и протекционизма. Одна из них в тот или другой момент усиливается или ослабляется, получает господствующее или подчиненное значение. Послабление либерализации означает усиление протекционизма, и наоборот. Для этого необходимы зрелые объективные и субъективные предпосылки, четко определенный экономический эффект. Історія світової торгівлі демонструє боротьбу двох складних і суперечливих тенденцій в її розвитку – лібералізації та протекціонізму. Одна з них у той чи інший момент посилюється або послаблюється, набуває панівного чи підпорядкованого значення. Послаблення лібералізації означає посилення протекціонізму, і навпаки. Для цього необхідні зрілі об'єктивні та суб'єктивні передумови, чітко визначений економічний ефект. Becoming of local self-management requires creation of scientifically-methodical base, the organization of system of scheduled regulation of social and economic development of cities. Expedient is applications of strategic planning and target planning on the basis of forecasts and programs of social and economic development as means of association of efforts of private and public sectors in achievement of definite purposes of development of city.