Історичні погляди Пантелеймона Куліша в світлі інтелектуальних Метаморфоз 1870-1880-х років - Ясь, О. (Історіографічні дослідження в Україні, 2007)
Висвітлюються історичні погляди П.Куліша та їхня трансформація у 1870-1880-х роках. Розглядається поєднання пізньоромантичних та позитивістських підходів у його наукових студіях. Аналізується понятійний апарат Куліша у світлі тогочасних інтелектуальних перетворень. The author reveals the historical views of P. Kulish and their transformation throughout 1870-1880, considers the combination of the late romantic and positivist approaches in his scientific studies, analises the concept apparatus of P. Kulish in the intellectual transformations of that time.