До біографії Миколи Стороженка: Київська Перша гімназія та соціокультурне оточення (1909-1919) - Пазюра, Н. (Історіографічні дослідження в Україні, 2007)
Висвітлюєгься побутування Миколи Стороженка на посаді директора Першої Київської гімназії (1909-1919). Розглядається вплив тогочасного оточення та педагогічної діяльності Стороженка на його суспільно- політичні погляди і світосприйняття. The author reveals the role of Mykola Storozhenko as the headmaster of the first Kyiv gymnasium, considers the influence of surrounding of that time and Storozhenko’s pedagogical activity on his socio-political views and perception of the world.