Ліквідація греко-католицької церкви в Україні в повоєнні роки: історіографія - Мищак, І. (Історіографічні дослідження в Україні, 2007)
Аналізуються праці дослідників радянського періоду, науковців
діаспори та сучасні здобутки української історіографії, що висвітлюють
державну політику щодо греко-католицької церкви на західноукраїнських
землях у повоєнні роки. Робиться висновок про цілеспрямоване нищення
греко-католицької церкви і організовану кампанію щодо її дискредитації,
до якої було залучено радянських істориків. The author analyses the works of the scholars of the Soviet period as well
of the scientists of Diaspora and the current achievement in Ukrainian
historiography that reveal state policy towards the Greek-Catholic church in
Western Ukraine in the post-war years, arrives at the conclusion about the
purposeful liquidation of the Greek-Catholic church and the organized campaign
aimed at its discreditation the Soviet historians were involved in.